-11.1 C
Longyearbyen
miercuri, ianuarie 15, 2025

Dorelian Bellu : Trump „Trebuie să luăm Groenlanda pentru că circulă pe acolo niște nave și nu sunt navele care trebuie”

Must read

Trumpisme – că mai tot ce urmează are cumva legătură cu Trump
– „Cu mult înaintea lui Putin, Rusia a spus: Niciodată NATO nu se va implica în Ucraina. Dar la un moment dat, Biden a zis că Ucraina poate intra în NATO. Atunci Rusia a simțit că are pe cineva (ostil) la frontiera sa și pot să-i înțeleg sentimentele… Cred că ei aveau o înțelegere și Biden a încălcat-o.”
*** Trump preia aici integral discursul lui Putin – nu că ar fi prima oară – și merge chiar mai departe acuzându-l deschis pe Biden că e principala cauză a invadării Ucrainei.

Nu există absolut nicio înțelegere, nici măcar verbală – scrisă, nici pomeneală -, conform căreia liderii SUA sau ai NATO să fi promis sau să fi acceptat ca NATO să nu se extindă spre est. Nici Gorbaciov și nici Elțîn nu zic nicăieri că li s-ar fi promis așa ceva.
Există în schimb memorandumul de la Budapesta – vezi link în comentarii -, din 1994, prin care Rusia, SUA și Marea Britanie se angajau să respecte și să garanteze (!) suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Trump minte și când susține că Biden a vrut să tragă Ucraina în NATO. De fapt, cel mai hotărât mesaj de aderare a Ucrainei la NATO l-a dat George W Bush în 2008, la summitul de la București al organizației, demers blocat de Merkel și de Sarkozy.

Raportat la interesele SUA și ale NATO, discursul lui Trump are caracteristicile trădării.
– „O să schimbăm numele Golfului Mexic în Golful America. Ce nume frumos!”
– Întrebat dacă va folosi forța militară pentru a prelua Groenlanda și Canalul Panama, Trump a ocolit răspunsul: „Avem nevoie de acestea pentru a ne asigura securitatea economică… Canalul Panama este vital pentru noi. Este operat de China. Noi am dat canalul Panama statului Panama, nu Chinei.”

  • Trump a amenințat Danemarca cu impunerea unor taxe maxime în cazul în care statul european refuză să colaboreze în chestiunea cedării Groenlandei.
  • Aseară, fiul mai mare al lui Trump a făcut o vizită în Groenlanda. Acolo l-a pus pe speaker pe tatăl său, care poate fi auzit spunând: „Trebuie să luăm Groenlanda pentru că circulă pe acolo niște nave și nu sunt navele care trebuie.”
  • În urmă cu o săptămână, premierul Groenlandei declarase că teritoriul pe care-l conduce trebuie să-și obțină independența față de Danemarca, care deține insula de mai de 300 de ani.
    *** În decembrie, când Trump a vorbit pentru prima oară despre recuperarea canalului, a invocat taxele prea mari impuse de Panama navelor SUA. A doua zi, a menționat și prezența armatei chineze. Canalul este administrat de statul Panama, iar porturile canalului au fost operate până la 1 ianuarie 2025 de o companie din Hong Kong – contract încheiat în 1999. Canalul este important pentru China deoarece are relații comerciale consistente cu Venezuela, Brazilia și cu state din America Centrală și pentru că este cel mai mare exportator al lumii.
    Sunt comentatori care atrag atenția că prin astfel de acțiuni ale viitoarei administrații SUA, Panama și-ar putea căuta protecție la China, care la rândul ei va aduce chestiunea canalului pe masa negocierilor cu SUA, alături alte teme știute deja – Taiwanul, interesele economice reciproce, inclusiv ale apropiaților lui Trump etc.
  • Trump despre Siria: „Turcia, sub diverse nume, a încercat să preia Siria timp de 2.000 de ani (de fapt, turcii au invadat și ocupat pentru prima oară Siria în urmă cu vreo 500 de ani n.m.). Iar președintele Erdogan este un prieten de-al meu, un tip care-mi place și pe care-l respect… Când i-am spus să nu atace anumiți oameni – mă refer la kurzi, că ei se urăsc între ei – el n-a făcut-o… Ca să vedeți ce s-a întâmplat în Siria, Rusia a ieșit slăbită, Iranul a ieșit slăbit, iar el (adică Erdogan) e un tip foarte inteligent..”
    *** De fapt, kurzii vorbesc întruna de ani de zile despre acțiunile genocidare ale armatei turce împotriva lor. În prezent, SUA au 2.000 de militari în Siria, în zona controlată de kurzi, o prezență esențială pentru pacea și chiar pentru supraviețuirea acestei populații.
  • Departamentul de Stat al SUA a anunțat că l-a inclus pe lista celor sancționați conform actului Magnitsky pe șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Antal Rogan. Acesta este acuzat că „în timpul mandatului de oficial guvernamental a orchestrat scheme menite să controleze sectoare strategice ale economiei ungare”.
    *** Cel considerat mâna dreaptă a lui Viktor Orban a ajuns astfel pe o listă a infamiei alături de nume de criminali și mari corupți în privința cărora administrația SUA are dovezi concludente.
  • Edmundo Gonzalez, ales președinte al Venezuelei la finele lunii iulie, se află în SUA, după ce a făcut un tur prin câteva țări sud-americane.
    Gonzalez s-a întâlnit cu Biden și apoi cu Michael Waltz, nominalizat de Trump să fie viitorul Consilier de securitate națională al Casei Albe.
    Gonzalez a anunțat marți că Maduro i-a răpit ginerele în timp ce acesta venea de la școala de la care își luase copiii.
    *** Situația din Venezuela este extrem de tensionată.
    Pe 10 ianuarie, trebuie să depună jurământul președintele ales în vară.
    Pe 9 ianuarie se anunță un miting de proporții al opoziției, în timp ce Maduro a scos deja armata pe străzi.
    Presa americană – Miami Herald – susține că Gonzalez și-ar fi dorit să se întâlnească și cu Trump, ceea ce ar fi însemnat enorm pentru venezuelean, dar Trump n-a acceptat, deși tot el îl acuzase pe Biden că a fost prea slab în relația cu regimul lui Maduro.
    În ultimele 4 luni, Gonzalez a trăit în exil în Spania, după ce procuratura lui Maduro l-a arestat pentru uzurpare de funcții.
    Liderul opoziției venezuelene este Maria Corina Machado, căreia însă i s-a interzis să candideze la funcția de președinte.
    Pe Maduro practic îl recunosc doar tiraniile de pe axa răului: China, Rusia, Iran, Coreea de Nord, Cuba, Nicaragua…
    Niciun șef de stat din America de Sud nu va veni la învestitura din 10 ianuarie, pe care el și-a pregătit-o. Își vor trimite reprezentanți doar doi președinți socialiști, Lula, al Braziliei, și Petro, al Columbiei.

Dorelian Bellu

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Arctica | Polul Nord

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura