AcasăArcticaÎncălzirea Oceanului Arctic provoacă valuri de frig în Europa (studiu științific)

Încălzirea Oceanului Arctic provoacă valuri de frig în Europa (studiu științific)

-

Topirea, în urma încălzirii globale, a banchizei de gheață din Oceanul arctic, contribuie în mod direct la răcirea bruscă a vremii și la apariția furtunilor de zăpadă în Europa, așa cum s-a întâmplat în 2018, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută.

Fenomenul, numit de specialiști și ”Bestia Estului”, a paralizat o mare parte din nordul Europei în februarie și martie 2018, provocând pagube majore. Doar în Marea Britanie pierderile au fost de un miliard de euro pe zi.

Potrivit unui studiu publicat joia trecută, în revista Nature Geoscience, aceste furtuni de zăpadă neașteptate sunt consecința directă a temperaturii „anormal de ridicate” din Marea Barents.

60% din suprafața banchizei se topise cu câteva săptămâni înainte de acest fenomen cunoscut ca ”Bestia Estului” în Anglia, „tunul de zăpadă” în Suedia sau fenomenul „Moscova-Paris” în Franța.

Pe măsură ce Arctica se încălzește, mai repede decât restul planetei, vortexul polar – zona de aer rece și presiune scăzută specifică polilor în timpul anotimpurilor reci – este tot mai predispus să se deplaseze spre sud.

„Am constatat că banchiza este într-adevăr un fel de capac peste ocean”, a explicat autorul principal al studiului Hannah Bailey, de la Universitatea din Oulu, Finlanda.

„Și odată cu dispariția acesteia de pe suprafața Arcticii, pe termen lung, mai multă umiditate pătrunde în atmosferă în timpul iernii, ceea ce are un impact direct asupra vremii din sud, provocând aceste episoade extreme de ninsoare”, a adăugat ea.

mai mult la  /www.rfi.ro/

Lasă un răspuns

Must Read

„Acum ori niciodată”: Graba nunților din timpul războiului din Ucraina. Ucrainenii...

0
Ucrainenii se căsătoresc în număr record, în timp ce invazia rusă se prelungește, iar mulți dintre ei se simt mai hotărâți ca niciodată să...
%d blogeri au apreciat: